Naar inhoud springen

Ewout van der Knaap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ewout van der Knaap
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboren 1965
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Werkzaamheden
Vakgebied letterkunde
Universiteit Universiteit Utrecht
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Ewout van der Knaap (1965) is een Nederlands germanist en letterkundige. Hij is hoogleraar Duitstalige literatuur en cultuur aan de Universiteit Utrecht. Hij is onderscheiden met het Oostenrijkse Erekruis voor Wetenschap en Kunst en is hij drager van de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland.

Van der Knaap studeerde in Utrecht, Freiburg im Breisgau en Kiel. Hij promoveerde in 1996 op het proefschrift Das Gespräch der Dichter. Ernst Meisters Hölderlin- und Celan-Lektüre. Sinds 1995 is hij werkzaam aan de Universiteit Utrecht, waar hij op 1 september 2020 tot hoogleraar werd benoemd.

Zijn specialismen zijn letterkunde, herinneringscultuur en literatuurdidactiek. Hij zet zich in voor het verbeteren van het schoolvak Duits op Nederlandse middelbare scholen en onderzoekt de literaire leesvaardigheid in het vreemdetalenonderwijs. Daarvoor stelt hij onder meer een boekenlijst voor Duits als vreemde taal samen (Lezen voor de lijst).

In 2019 werd Van der Knaap onderscheiden met het Oostenrijkse Erekruis voor Wetenschap en Kunst. Sinds 2024 is hij drager van de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland (Verdienstkreuz am Bande).[1]

Gedeeltelijke bibliografie

[bewerken | brontekst bewerken]
[bewerken | brontekst bewerken]